Javaanse danseres

Sinds 15 jaar heb ik een grote hobby: javaanse hofdans. Dit zijn de klassieke dansen van de kratons uit Solo/Surakarta in Indonesie.

Mijn foto
Naam:
Locatie: Amsterdam, Netherlands

Wil je iets lezen over mijn achtergrond en hoe ik begonnen ben met de ayurveda en yoga praktijk, klik dan op 'Mijn CV' bij de links-rubriek. Veel leesplezier.

zaterdag, februari 23, 2008

Javaanse dansworkshop & voorstelling Basisschool de Brugge

Vrijdag 22 februari, vijf voor half 7 gaat de wekker, het is nog donker buiten, onmenselijk vroeg en toch ben ik klaar wakker en heb er zin in. Vandaag gaan we een workshop javaanse dans geven op de Basisschoool de Brugge in Ede ter afsluiting van hun Indonesie project. Met de trein naar Intan en daar neem ik het stuur over en rijden we op ons gemak naar Ede. Het is druk op de weg en we komen een paar keer in een kleine file, al met al valt het mee.
Waar zouden we zijn zonder de navigatie. We belanden bij de verkeerde locatie van de school en worden doorgestuurd naar de andere locatie, .... hier weer terug dan ongeveer 2 rotondes nemen (hoe, links, rechts?) en dan zie je een groot rond gebouw, daar moet je niet zijn, maar in de noodgebouwen zitten ze.
De 2 docenten van de 2 groepen 8, Gerben en Ingrid, wijzen ons de weg en wij kunnen ons voorbereiden in een klein kamertje helemaal voor ons. Eerst is het ontzettend veel kabaal, de kinderen gaan even pauze houden en dan is het doodstil in het gebouwtje. Wij zijn wat verbaasd omdat we dachten om half 10 zo'n beetje te beginnen, maar goed we hebben nu de tijd om ons alvast op te maken voor de voorstelling later. Om 10 uur stommelt het hele boeltje weer binnen.

Deze keer doen we anders met de sampurs, deze kinderen zijn ouder en daardoor schat ik in zelfstandiger en leg uit hoe ze de sampur om kunnen knopen en deel ze uit. Dat scheelt driekwart van de tijd.
We leggen een paar dingen uit, laten wat javaanse dansbewegingen zien zoals "seblah sampur" "sembah" "jenkeng" "debug gejug"en dan gaan we met de meisjes (opvallend dat er altijd meer meisjes zijn) op de javaanse dansmuziek, kreasi baru - nieuwe creatie - de dans doen.
Daarna zijn de jongens aan de beurt, een kleiner groepje en de meester doet ook achterin mee.
Beide groepen komen 2x aan de beurt en het liefst gingen ze de hele dag door, want als ze waren geweest zeiden ze, hierna nog een keer he! Echt leuk zo enthousiast als ze waren. Tijdens de indonesische dansworkshop hebben we zelf natuurlijk geen tijd om foto's te maken en het leuke was dat alle foto's die nu met mijn camera gemaakt zijn door de kinderen zelf. Ze waren heel behulpzaam hierin. We hebben even de tijd om nog wat javaanse danskleding aan te trekken en dan is het tijd voor de javaanse dansvoor-stelling. We zitten net goed en wel in de dans en dan stopt de cd ermee. Balen. Iedereen vond het super jammer(zeiden ze later), ze waren helemaal gebiologeerd. Gelukkig heeft Intan ook nog een cd bij zich en beginnen we opnieuw. Het danst wel lekker "vrij" zo met een legging en kain half, vooral jengkeng zit veel lekkerder en steviger als niet alles zo strak word getrokken.
We krijgen een daverend applaus. Kinderen zijn altijd wel enthousiast, zo overweldigend hebben we echter nog niet meegemaakt. Dat geeft echt een kick en laad ons helemaal op met energie!

Intan stelt voor een groepsfoto. Die is erg leuk geworden. Daarna word ik omringd door allemaal meisjes die me het hemd van het lijf vragen, hoe lang duurt om zo'n dans te leren?, is de kris van echt metaal? hoe komen we aan die mooie kleding? is die gouden ketting niet zwaar om je nek? (even laten voelen). Grappig is dat al die meisjes (bijna) net zo lang zijn als ik en zij zijn pas 11-12 jaar. Zo klein ben ik nu ook weer niet dacht ik. : )
Afscheid nemen en inpakken. De terugreis gaat veel sneller. Voldaan en niet moe. Wederom een erg leuk project javaanse dans.

Labels: , ,

zaterdag, februari 16, 2008

Jaarlijks terugkerende javaanse dansworkshop

Woensdag 6 februari, met een hele grote koffer op wieltjes vol met javaanse danskleding en attributen met de metro naar de internationale school in Amstelveen. Alweer de 6e keer dat we deze javaanse dansworkshop geven aan groep 6. Dit keer is eens mooi weer. Meeste andere jaren regende het "cats and dogs" op z'n goed nederengels. Vandaag kunnen we dansen in de echte dans/theaterzaal en niet op het podium. Dit blijkt later veel beter te werken, omdat de groep die niet danst, lekker op de "tribunebanken" kan zitten. We doen toch ook maar de gordijnen open zodat we een giga spiegel hebben.


We hebben even de tijd om ons voor te bereiden, alle javaanse danskleding klaar leggen, de sampurs. Even nog naar de muziek luisteren en dan.....
De verschillende klassen komen 1 voor 1 binnen en we kleden alle kinderen met een sampur/danssjerp. Dit is altijd een heel karwei, 70 kinderen aankleden, al is het alleen maar een danssjerp, veel kinderen staan niet stil, kunnen niet hun kleur kiezen (moet je eigenlijk ook niet doen, maar ja als ze de kleur mogen dragen die zij mooi vinden dan is dat toch veel leuker) , hoewel vandaag was echt een "blauwe"dag.

Dan volgt een korte uitleg door mij in het engels over de javaanse dans en de danskleding. Intan is het "model" en showt alle dansstukken.
Na een half uurtje is het eindelijk zover en gaan we echt lekker aan de slag. Eerst gaan we met de meisjes een javaanse "vogeltjes"dans doen op een stukje muziek zoals we noemen kreasi baru, een nieuwe creatie.


Later zijn de jongens aan de beurt, voor een stukje klassieke javaanse dansbewegingen op de nieuwe muziek. De jongens waren echter heel slim, de klassieke javaanse dansbewegingen waren best ingewikkeld voor hen, de 2e keer wilden zij eigenlijk ook wel die "gemakkelijke" vogeldans doen. Erg grappig.


Afsluitend geven Intan en ik een demo van de javaanse gevechtsdans, de mondrorini. Succes gegarandeerd, een gevecht met krissen (javaanse dansmessen) spreekt altijd tot de verbeelding, bovendien is het onze lievelingsdans.
Na twee uurtjes zat het er helaas weer op. Het kost ons nog een half uur om alle sampurs, een hele ravage, weer netjes op te vouwen.