Jaarlijks terugkerende javaanse dansworkshop
Woensdag 6 februari, met een hele grote koffer op wieltjes vol met javaanse danskleding en attributen met de metro naar de internationale school in Amstelveen. Alweer de 6e keer dat we deze javaanse dansworkshop geven aan groep 6. Dit keer is eens mooi weer. Meeste andere jaren regende het "cats and dogs" op z'n goed nederengels. Vandaag kunnen we dansen in de echte dans/theaterzaal en niet op het podium. Dit blijkt later veel beter te werken, omdat de groep die niet danst, lekker op de "tribunebanken" kan zitten. We doen toch ook maar de gordijnen open zodat we een giga spiegel hebben.
We hebben even de tijd om ons voor te bereiden, alle javaanse danskleding klaar leggen, de sampurs. Even nog naar de muziek luisteren en dan.....
De verschillende klassen komen 1 voor 1 binnen en we kleden alle kinderen met een sampur/danssjerp. Dit is altijd een heel karwei, 70 kinderen aankleden, al is het alleen maar een danssjerp, veel kinderen staan niet stil, kunnen niet hun kleur kiezen (moet je eigenlijk ook niet doen, maar ja als ze de kleur mogen dragen die zij mooi vinden dan is dat toch veel leuker) , hoewel vandaag was echt een "blauwe"dag.
Dan volgt een korte uitleg door mij in het engels over de javaanse dans en de danskleding. Intan is het "model" en showt alle dansstukken.
Na een half uurtje is het eindelijk zover en gaan we echt lekker aan de slag. Eerst gaan we met de meisjes een javaanse "vogeltjes"dans doen op een stukje muziek zoals we noemen kreasi baru, een nieuwe creatie.
Later zijn de jongens aan de beurt, voor een stukje klassieke javaanse dansbewegingen op de nieuwe muziek. De jongens waren echter heel slim, de klassieke javaanse dansbewegingen waren best ingewikkeld voor hen, de 2e keer wilden zij eigenlijk ook wel die "gemakkelijke" vogeldans doen. Erg grappig.
Afsluitend geven Intan en ik een demo van de javaanse gevechtsdans, de mondrorini. Succes gegarandeerd, een gevecht met krissen (javaanse dansmessen) spreekt altijd tot de verbeelding, bovendien is het onze lievelingsdans.
Na twee uurtjes zat het er helaas weer op. Het kost ons nog een half uur om alle sampurs, een hele ravage, weer netjes op te vouwen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home