Javaanse danseres

Sinds 15 jaar heb ik een grote hobby: javaanse hofdans. Dit zijn de klassieke dansen van de kratons uit Solo/Surakarta in Indonesie.

Mijn foto
Naam:
Locatie: Amsterdam, Netherlands

Wil je iets lezen over mijn achtergrond en hoe ik begonnen ben met de ayurveda en yoga praktijk, klik dan op 'Mijn CV' bij de links-rubriek. Veel leesplezier.

maandag, september 14, 2009

Javaans dansoptreden ter gelegenheid 75-jarig bestaan folkloritische dansgroep de klepperman in Laren

zaterdagochtend 12 september, met de PANDA, naar Laren (ZH). het is droog, het waait wel flink en de zon schijnt. gelukkig want we moeten de hele dag buiten optredens verzorgen. De folkloristische dansgroep de Klepperman van Elleven in Laren viert haar 75 jarig bestaan, met vandaag multi-culturele dansoptredens. het blijkt dat wij de enige echte "exoten" zijn. de andere dansgroepen komen met dansen uit west-friesland, groot-brittannie, hongarije.


er is toch een podium gebouwd, waar ze speciaal voor ons een zeil op hebben gelegd. we worden opgevangen door danseressen van de klepperman in Larense klederdracht. nu begrijp ik wel waarom de organisatie een beetje "vreemd" reageerde op het feit dat ik het eigenlijk wel frisjes vond om zonder overkapping op straat te dansen. deze klederdracht is lekker dik, ze hebben een mutsje of hoed op en ze dansen op klompen. en wij op onze blote voetjes met blote armen. dat is toch wel een ander verhaal, een indonesisch of nederlands verhaal.

nadat iedereen van onze groep gearriveerd is gaan we naar het gebouwtje naast de kerk om om te kleden en op te maken. een man uit de engelse dansgroep wil zich tussen ons komen verkleden. hmmm liever niet. hij is een beetje verbolgen.


de introductie van de dag begint met een opening door de burgemeester en dan komen alle groepen met hun vaandel of landsvlag het podium op. Intan en ik dragen de indonesische vlag. de vlaggen blijven de hele dag op het podium wapperen, wat een vrolijk een gezicht is.
daarna beginnen de optredens, wij zijn de 4e groep iedere ronde (er zijn 3 rondes voor ons, vijf rondes voor 3 andere groepen die hun eigen muziek ook spelen). onze eerste javaanse dans is de golek srirejeki, voor Intan en mijzelf gesneden koek, maar voor de andere 2 dames een nieuwe ervaring. het zag er mooi uit. het tweede optreden van ons werd verzorgd door Mike en Ivy, die de javaanse dans enggar2.

daarna was het met z'n allen eten en een beetje kletsen met de dansers uit de andere groepen. ik was verbaasd over de hoeveelheid optredens die de klepperman jaarlijks verzorgt. dat er zoveel vraag is naar folkloristische nederlandse dansen. wel gaaf als je zoveel met je danshobby bezig kunt zijn.
onze laatste dans is na 8 u, de zon is weg, het is fris geworden, je kan wel zien dat we het een beetje koud hebben. Intan smeert lulur op mijn armen zodat de wind er geen grip op kan krijgen en het helpt echt. ik heb alleen koude voeten tijdens het dansen en dat is toch wel onaangenaam. hoewel ik het altijd heel warm krijg van de mondrorini, de javaanse gevechtsdans tussen 2 prinsessen, wil dat nu niet zo lukken omdat de kou continu optrekt vanuit mijn voeten. al met al gaat het erg goed en is het weer zo voorbij helaas. we kijken nog even naar de laatste groep, maar besluiten om niet mee te doen met de zevensprong, zoiezo kunnen we niet hurkspringen en zo met onze danskledij, maar ik heb het ook te koud. binnen zet een jongen op verzoek nog even een lekker bakje thee, mmmmmmm, wat kan dat een mens goed doen. terug rijd ik alleen mee met San en de Pan(da).

Labels: , , , , ,