Javaanse danseres

Sinds 15 jaar heb ik een grote hobby: javaanse hofdans. Dit zijn de klassieke dansen van de kratons uit Solo/Surakarta in Indonesie.

Mijn foto
Naam:
Locatie: Amsterdam, Netherlands

Wil je iets lezen over mijn achtergrond en hoe ik begonnen ben met de ayurveda en yoga praktijk, klik dan op 'Mijn CV' bij de links-rubriek. Veel leesplezier.

zaterdag, mei 12, 2007

Pasar Malam OBS de Tweemaster Hoorn - Javaanse dans


Gelukkig is het droog als ik de auto instap. Een beetje te vroeg om Intan op te pikken achter het centraal station, dus nog even een rondje rijden. De s101 is druk, maar we maken ons niet druk. De Tomtom leidt ons gemakkelijk naar Hoorn en de school waar vandaag een Pasar Malam wordt georganiseerd. Het is al druk met kinderen en ouders, de standjes worden al druk bezocht. Wij worden door Michele naar een eigen kamer gebracht, waar het goed licht is en lekker warm. Ze heeft de vloer voor ons afgetapt zodat er een ruime vrije vloer is om straks onze dansen te doen. Ik loop nog even terug naar de auto om toch de passpiegel te halen. Op ons mak kleden we ons aan maken ons op. Het hoeft allemaal niet zo zwaar en gewikkeld te zijn met opmaken, want het is nog licht. Om 6 uur treden we op me onze eerste javaanse dans, de gambyong ajunajun. Het gaat lekker, hoewel de kinderen geen moment stil zijn en de cd 2x gestart moet worden omdat de muziek niet te verstaan. De 2e javaanse dans is Golek SriRejeki, en ook deze gaat goed, we hebben vantevoren besloten om niet af te sluiten met jengkeng omdat we niet op een podium dansen en dat ziet er niet mooi uit. De kinderen zijn deze keer nog lastiger, er zijn er zelfs die tussen ons door rennen, gekke bekken trekken en rare bewegingen maken. Erg onplezierig. Zelfs een vader denkt dat ie leuk is door op onze dansvloer tijdens de golek, hoelahoep bewegingen te maken.

Snel omkleden en afsmincken, Intan heeft een workshop als model meegedaan bij schoonheidsspecialisten en heeft een goeie tip om "beter af te smincken".

Daarna krijgen we een bordje Nasi tjampoer, echt een ratjetoe wat vooral pedis (scherp) is, maar ondefinieer smaakt.

Als afsluiting van de avond treden Intan en ik op als notarissen voor het trekken van de prijzen.

Tot onze blijdschap krijgen we een mooie grote bos bloemen als dank voor het opvoeren van de javaanse dansen die een centraal punt waren in de avond opluistering.