Javaanse danseres

Sinds 15 jaar heb ik een grote hobby: javaanse hofdans. Dit zijn de klassieke dansen van de kratons uit Solo/Surakarta in Indonesie.

Mijn foto
Naam:
Locatie: Amsterdam, Netherlands

Wil je iets lezen over mijn achtergrond en hoe ik begonnen ben met de ayurveda en yoga praktijk, klik dan op 'Mijn CV' bij de links-rubriek. Veel leesplezier.

donderdag, oktober 22, 2009

Indiase, Javaanse en Moderne dans in Bijlmer theater

Het is zondag 18 oktober. "Vroeg" op en met de metro naar de Bijlmer. Vanaf station Bijlmer is het nog een aardig eindje lopen naar het nieuwe Bijlmerpark theater. Aan een jongen op een bankje op het plein vraag ik de weg. Er bleken al meer mensen aan hem de weg gevraagd te hebben. Ik moet langs een soort "opvanghuis" voor drugsverslaafden. Gelukkig is het overdag en zie ik San en Mike in de Panda op zoek naar een parkeerplaatsje. We zijn ontzettend vroeg. Ik moet 4 uur wachten voordat ik op hoef. Eerst maar een kopje thee en koffie met z'n allen drinken. Het is allemaal een beetje rommelig georganiseerd. Ik heb een leuk gesprekje met een moderne danser van 21jr. Dansen is zijn leven. Met de Indiase danseressen en dansers hebben we helemaal geen contact. We hebben ze ook helemaal niet zien optreden. Zij oefenen vantevoren nog, daar heb ik iets van gezien. Wij niet. Alles loopt een beetje uit en we moeten nog later op. tijdens het aankleden blijkt ik de verkeerde mekak/bovenstuk meegenomen te hebben, mijn allereerste mekak van 15 jaar geleden. Helaas was ik toch wat steviger geworden en gelukkig had ik m destijds smaller gemaakt en konden we nu de naden er uit halen zodat ie toch paste. OEPS! Eerst gaan de 5 meiden een Golek dansen en passen Mike en ik op Jair, de kleine van kleine Monique. Eerst gilt ie de boel bij elkaar als mama weg loopt om te dansen, maar ome Mike is een goeie oppas en Jair komt tot rust. Als de javaanse dans de Golek is afgelopen en Jair nog nauwelijks over is gedragen aan zijn moeder klinkt de muziek van de Enggar2 , het javaanse dan duet al. Ik heb mijn vest nog aan, gelukkig moet Mike eerst op en kom ik een minuut later. Mike rent achter de coulissen snel (van de verkeerde kant) het podium op. Ik ben in een roes en voor ik het weet en voel is de dans alweer voorbij. In het begin keek ik wat serieus dus Mike had een goeie manier om mij te laten glimlachen. Ook danste ik op een gegeven moment niet meer in de spotlight en kreeg een flinke zet in de goede richting. Moeilijkst is om dan neutraal en glimlachtend te blijven kijken. Als echt professionele amateur javaanse danseres lukte dat mij aardig (volgens mij ; ) ) Al met al een tevreden gevoel over de uitvoering van het duet, hoewel ik het gevoel had gedanst te worden en er dus niet heel veel van mee heb gekregen. Bijzonder.

Labels: , , , ,